6 Nisan 2015 Pazartesi

Türüne Göre En Büyük 10 Dinozor

Arkalarında dev fosiller bırakmış olmalarına rağmen yaşamış en büyük dinozorları tanımlamak oldukça zor. Çünkü bu fosillerin her zaman tam bir iskelet halinde çıkarılması mümkün olmuyor.

Son yapılan paleontolojik çalışmalara göre şu ana kadar keşfedilmiş türüne göre en büyük 10 dinozor şöyle sıralanıyor: 

Argentinosaurus: Bazı paleontologlar aslında daha büyük dinozorlar bulunduğunu iddia etse de Argentinosaurus, büyüklüğü tamamıyla kanıtlanmış bir tür.
Adını fosillerinin bulunduğu Arjantin'den alan bu dev otobur, başından kuyruğuna kadar tam 36,5 metre uzunluğunda ve 100 tondan daha ağır. 

Sauroposeidon: Adını Yunan deniz tanrısı Poseidon'dan alan Sauroposeidon'un gelmiş oecmis en büvük dinozor olduğuna inanılıyordu.
Argentinosaurus'tan 50 ile 60 ton daha ağır olan bu dinozorun sadece boynu 12 metreden uzundu. 

Spinosaurus: Bilinen en büyük etobur sanıldığı gibi T-Rex değil. Timsah benzeri bir ağza sahip olan Spinosaurus çok daha büyük bir cüsseye sahipti.
Et ve balıkla beslenen bu dinozor, yaklaşık 15 metre boyunda ve 7 ton ağırlığındaydı. Bu ölçüleriyle etobur dünyasının kralı olduğu söylenebilir. 


Quetzalcoatlus: Uçan en büyük dinozor olan Quetzalcoatlus, adını kanatlı Aztek tanrısı Quetzalcoatl'dan alıyor.
14 metreye ulaşan kanat uzunluğu onu gelmiş geçmiş e büyük uçan canlı yapıyor. 


Liopleurodon: Uzun, kalın, çivi dişli bir çene, hantal cüsse ve iri yüzgeçlere sahip olan Liopleurodon, günümüzde köpekbalığı ve orka balinası arası bir canlıya benziyordu.Bu yüzen dev canlının boyunun 15 metreyi geçtiği, ağırlığının da 30 tonu bulduğu tahmin ediliyor.Günümüzde en büyük köpekbalıklarının bile en fazla 3 ton ağırlığında olduğu düşünülürse, bu canlının boyutlarının ne kadar etkileyici olduğu ortaya çıkıyor.

Shantungosaurus: Ördek gagalı bu dinozor, geç Kretaî çağının en sık görülen otoburlarındandı. Şu ana dek bilinen en büyük ördek gagalı dinozor olan Shantungosaurus, 15 metreden uzundu ve ağırlığı 50 tonu buluyordu. Bu koca cüssesine rağmen, Shantungosaurus'un etoburlardan kaçarken iki ayağı üzerinde koşabildiği de güçlü iddialar arasında. 


Utahraptor: Genellikle raptorlar arasında oldukça ünlü olan tavuk boyutundaki Velociraptor bile Utahraptor ile kıyaslandığında oldukça çelimsiz kalıyordu.680 kilodan ağır çeken Utahraptor’un boyu da 6 metreyi geçiyordu. 

Moschop: Memeliye benzeyen sürüngenler olarak tanımlanan Moschoplar, küt suratları, düz ayakları ve dört bacaklı görüntüleriyle günümüzdeki inek ve kurbağa karışımı bir türdü.
Bu dinozor, 6 metrelik boyu ve birkaç tona ulaşan cüssesiyle, yaşadığı zamanın en iri kara canlısıydı. 

Sarcosuchus: "Süper Timsah" olarak da bilinen Sarcosuchus, 12 metrelik boyu ve 8 tonluk ağırlığıyla günümüz timsahlarının iki katı uzunluğa ve on katı ağırlığa sahipti.
Büyük cüssesine rağmen tam bir timsah gibi yaşayan bu canlı, Kretase çağında Afrika nehirlerinde, kıyıya fazla yaklaşan dinozorları yakalayarak besleniyordu. 

Shonisaurus: Biçimli, hidrodinamik ve suda yaşayabilen, sürüngene benzeyen bu dinozorlar genelde Triasik çağda yaşadı.
Mavi balinayla yunus arası bir canlıya benzeyen Shonisaurus, 15 metre uzunluğundaydı ve ağırlığı 30 tonu buluyordu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder