Bu makine Nazi Alman Ordusu tarafından II. Dünya Savaş’ı sırasında haberleşme için kullanıldı. Fakat müttefik şifreciler tarafından geniş mesajları çözümlendi. Bu durum müttefiklerinin savaşı kazanmalarını kolaylaştırdı. Hatta bazı tarihçiler Alman Enigma kod sisteminin deşifre edilmesi Avrupa’da savaşın 1 yıl önce bitmesine sebep olduğunu ileri sürmüşlerdi.
Konuya böyle başlamamızın sebebi gizli iletişimin önemini vurgulamak içindi. Bu iletişim günümüzün de önemli parçalarından biridir. Çünkü teknolojinin gelişmesiyle artık elektronik ticaretin önü açılmış oldu.
Kriptografi: Okunabilir durumdaki bir bilginin istenmeyen taraflarca okunamayacak bir hale dönüştürülmesinde kullanılan tekniklerin tümüdür. Bu teknikler daha çok matematiksel algoritmalardır.
İlk başlarda askeri amaçla kullanılsa da günümüzde daha çok web alanında kullanılmaktadır. Örneğin facebook hesabınıza girdiğiniz şifreyi veya bir e-ticaret sitesinde alış-veriş yaparken kullandığınız kredi kartı bilgilerini kriptografik şifrelemelerle başka bir kişinin eline geçemeyecek şekilde korunabilmektedir.
Şimdi birkaç şifreleme çeşitlerini inceleyelim.
Kaydırma Şifrelemesi: Bu şifreleme adından da anlaşılabileceği gibi harflerin kaydırılmasıyla şifremizi elde edebiliyoruz. Örneğin; Dergi -> Efshj . Buradaki her bir harfi alfabedeki o harften bir sonraki harfi yazdık. Eğer harfimiz ‘z’ olsaydı, bu durumda en başa döner ve a harfini yazdırırdık. Biz burada harfleri 1 adım ileri kaydırdık. İsterseniz siz bu işlemi 2 veya 5 kaydırarak da yapabilirsiniz.
Şifremizi oluşturduk, şimdi oluşturduğumuz şifreyi çözmek için ne yapılmalı onu anlatalım. Bunun için karşınızdaki arkadaşınıza algoritmayı söylemeniz yeterli olacaktır. Arkadaşınız bu algoritmanın tam tersini uygulayarak şifreyi çözecektir. Mesela algoritma 2 adım ileri ise arkadaşınız bunu 2 adım geri şeklinde uygulayacaktır.
Yerine Koyma Şifrelemesi: Alfabemizdeki 29 harfi yazalım daha sonra her bir harf için başka bir harf yazalım, böylece yeni bir alfabe elde etmiş olduk. Örneğin; a harfi yerine n harfini ve b harfi yerine y harfini yazalım. Bu durumda alfabemiz ab yerine ny olacaktır. Mesela “baba” kelimesi yeni alfabemizle “ynyn” olacaktır.
Vigenere Şifreleme: Bu şifreleme yöntemi yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden farklı olarak her harf için aynı harfi oluşturmamasıdır. Yani “a” harfi yerine “c”, “h” veya farklı bir harf gelebilir. Bu durumda şifrenin çözümlenmesi zorlaşır fakat o kadarda zor değildir. Bahsettiğimiz diğer yöntemlerde sadece mesaj vardı fakat vigenere şifrelemede birde anahtar vardır. Bu anahtar sayesinde bir harf birden fazla harfi temsil edebiliyor. Bunu bir örnekle açıklayalım:
Önce mesajımızı yazalım ve her bir harfin alfabedeki konumunu belirtelim (‘a’ -> 1, ‘b’ -> 2, ‘c’ -> 3 … ‘z’ -> 29). Bunu yaptıktan sonra anahtar kelimemizi belirleyelim ve aynı şekilde alfabedeki konumlarını yazalım.
Şimdi mesajın harf konumlarını en soldan başlayarak anahtar konumlarıyla toplayalım. Bu işlemi mesaj bitene kadar anahtarı tekrarlayalım.
Toplam 29’dan fazla ise bu sayıdan 29 çıkaralım ve toplamı tekrar yazalım:
Toplam = 29 10 16 04 12 28
En son olarak konumlara karşılık gelen harfleri yazarak şifremizi oluşturalım.
Şifre = zhmçiy
Gördüğünüz gibi “Yıldız” kelimesi “zhmçiy” anlamsız kelimesine dönüştü. “Yıldız” kelimesindeki ‘ı’ harflerine karşılık ‘h’ ve ‘i’ harfleri geldi. Böylece diğer yöntemlere göre daha güçlü bir şifremiz oldu.
Şimdiye kadar anlattığımız yöntemlerin tamamı ilkel yöntemler idi. Günümüzde çok daha karmaşık ve güvenli kriptografi algoritmaları oluşturulmuştur. Buna örnek olarak MD5(Message-Digest 5)’i verebiliriz. MD5 tek yönlü bir kriptografik algoritmadır. Yani oluşturulan şifre çözülemez. MD5 girilen verinin boyutundan bağımsız olarak her seferinde 32 karakterlik bir şifre oluşturur. Örneğin;
Ay -> 8f32590bad0ccf7b22f10a7d2fa1ba83
Yıldız -> 182c2de91a4eb8ee3587c8ce2467bd46
Bu şifrelerin çözümlenmesi sadece deneme yanılma (brute force) yöntemiyle yapılabilir. Ancak bu yöntem çok uzun sürer.
Gelecekte kuantum bilgisayarlarıyla kuantum kriptografisi oluşturulabilecektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder