14 Kasım 2014 Cuma

C++'a Giriş

   Eğer bir programlama dili öğrenmek istiyorsanız benim tavsiyem C++ üzerine olacaktır. Çünkü dünyada en yaygın kullanılan diller arasında ve öğrenilmesi kolay bir dildir.


   C++ (İngilizce okunuşu: si plas plas) programlama dili az komut kümesinden oluşur ve bu komutlar diğer dillere göre daha hızlı çalışır. Birçok kütüphanesi sayesinde istediğimiz programları daha kolay bir şekilde yapmamıza yardımcı olur. Ayrıca web dünyasındaki kaynak sayısı oldukça fazladır.

   Kullanım alanları oldukça fazla bir programlama dilidir. Örneğin; muhasebe uygulamaları, bankacılık uygulamaları, grafik arayüz uygulamaları, kullanıcı arayüs uygulamaları, ticari yazılımlar, mikrodenetleyici uygulamaları veya bir grup kurup işletim sistemi yazabiliriz. Yani kısacası kullanım alanları oldukça fazladır. Bu dil oyunlar içinde kullanılır.

   Eğer bir C++ programcısı olmak istiyorsak sabırla öğrenmeli öğrendiklerimizi denemeli ve yeni programlar yazmalıyız. Tabi sadece C++ bilerek iyi bir programcı olunmaz çünkü bir uygulama veya oyun yapmak için sadece C++ dili yeterli değildir. Bunun için diğer programlama dillerinden de biraz temelin olması gerekir. Zaten bütün diller az çok birbirine benzer o yüzden birini öğrendik mi diğerlerini kolayca öğrenebiliriz.

   Eğer bir şeyi öğrenmek istiyorsanız pes etmemelisiniz. Biz sizlere C++ programlama dilini öğretmeye çalışacağız. Sadece bizden öğrenmeyin bunu internetteki diğer kaynaklara da göz atın. Ve öğrendiğiniz her dersin sonunda bizdeki örnekleri deneyin, kendiniz yeni programlar yazmaya çalışın. Kısacası aklınıza gelenleri C++ ile programlayın.

Programlama Nedir?

   Şimdi biraz programlamadan bahsedelim. Bilgisayarlar programlanmış makinelerdir. Bu makineler elektrikle çalışır ve anladığı tek dil elektriktir. Yani elektriğin varlığı ve yokluğuna göre bütün işlemler gerçekleşir. Bu durumu sağlayan elektrik elemanı transistördür. Bu transistör sayesinde bilgisayarlar işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Bu eleman elektriğin varlığında 1, yokluğunda 0 değerini verir (kısacası). Ve buradan bilgisayarın dili ortaya çıkar o ve 1 den oluşan bir dildir. Bu dile Makine Dili demişler. Bu dili oluşturan sayılar sadece iki rakamdan oluştuğu için bu sayılara İkili Sayılar veya Binary Sayılar demişler. Bizim herhangi bir programlama diliyle yazdığımız bütün programlar makine diline çevrilir (derleme işlemi) ve böylece bilgisayarlar bu programları  çalıştırabilirler. Programları makine dilinde yazmamamızın sebebi: Sadece iki karakter ile bu programların yazılması oldukça zor olur. Daha sonra daha za karmaşık olan Assembly Dili’ni çıkarmışlar. Bu düşük seviyeli bir dildir. Makine diline nazaran daha az karmaşıktı ve daha az satırla programlar yazılabilirdi ama yine de çok uğraş gerektiriyordu. Bunun için yüksek seviyeli diller geliştirildi. Bizim öğreneceğimiz C++ dili de yüksek seviyeli bir dildir. Artık programlar daha kısa ve daha hızlı yapılabiliyor faka program boyutları çok daha fazla ve makine veya assembly diline göre daha yavaş çalışan programlar yapılabilmektedir. Ayrıca daha fazla sistem hatasına neden olmaktadır. Windows da ki mavi ekran hataları bu yüzdendir. Şimdilik insanlığın gelebildiği nokta budur. Kısacası programlama bilgisayarın ne yapması gerektiğini belirten komutlar, kelimeler ve aritmetik işlemler bütünüdür.


Yazımızı burada bitirelim bundan sonra C++ Derslerine başlayacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder